Σειρά: Αναλύσεις
Αριθμός: 26
Εκδόθηκε: Ιούλιος 2013

Συγγραφείς: Βαρουφάκης Γιάνης

Δελτίο κρίσης: Ιούλιος 2013

Ο Ιούλιος του 2013 είναι ο μήνας που σημαδεύεται από σημαντικά γεγονότα σε διεθνές επίπεδο: την αιγυπτιακή επανάσταση, τον πόλεμο στη Συρία και την πτώχευση του Ντιτρόιτ. Στο πεδίο της κρίσης, τίποτα δεν μοιάζει να αλλάζει. Η έγκριση της νέας δόσης, ύψους 6,2 δισ. ευρώ, ήταν η πιο σημαντική εξέλιξη.

Στο περιθώριο όμως αυτής της εξέλιξης είχαμε την ενίσχυση των αποπληθωριστικών πιέσεων, τη βελτίωση των μεγεθών της τουριστικής βιομηχανίας, σενάρια για γερμανικού τύπου ενέργειες προκειμένου να επισπευσθούν οι αποκρατικοποιήσεις, το μήνυμα του Schäuble ότι δεν θα δοθούν δανεικά (χωρίς την υποχρέωση επιστροφής) αλλά ούτε και θα γίνει κούρεμα του χρέους για τους Έλληνες.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά (αρνητικά και θετικά), ήρθε να προστεθεί δήλωση του εκπρόσωπου του ΔΝΤ που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμφάνισης χρηματοδοτικού κενού στην Ελλάδα μετά τον Ιούλιο του 2014 και πυροδότησε συζητήσεις επί του θέματος.

Ο Ιούλιος επίσης είναι ένας ιδιαίτερος μήνας καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την περίφημη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τη διάσωση του ευρώ. Το μήνυμα στήριξης του Draghi δόθηκε τον περασμένο Ιούλιο, όταν κορυφώθηκε η πίεση των αγορών για Ισπανία και Ιταλία, ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις μετά την αποτυχία της να πιάσει τους στόχους.

Η δέσμευσή του καθησύχασε τους επενδυτές και έκλεισε προσωρινά το κουτί της Πανδώρας, καθώς οδήγησε μερικές εβδομάδες αργότερα στο πρόγραμμα των Οριστικών Νομισματικών Συναλλαγών, στο πλαίσιο του οποίου η ΕΚΤ μπορεί υπό προϋποθέσεις να προβεί σε κολοσσιαίων διαστάσεων αγορές ομολόγων για να προστατέψει κράτη-μέλη της Ευρωζώνης τα οποία κινδυνεύουν. Το πρόγραμμα παραμένει ανενεργό.

Συνοψίζοντας, ένα χρόνο μετά την παρέμβαση Draghi και συνολικά πέντε έτη από το ξέσπασμα της κρίσης, η Ευρωζώνη δεν δείχνει να έχει βρει το βηματισμό της προς την έξοδο του τούνελ. Άπαντες δείχνουν να εκτελούν βήμα σημειωτόν και το μόνο θετικό που έχουν να επικαλούνται είναι ότι κόπασαν οι επιθέσεις των αγορών και τα κακά σενάρια των κερδοσκόπων.