Σειρά: Αναλύσεις
Αριθμός: 13
Εκδόθηκε: Απρίλιος 2012

Συγγραφείς: Βαρουφάκης Γιάνης Κουτσοπέτρος Χρήστος Πατώκος Τάσος Τσερκέζης Λευτέρης

Δελτίο κρίσης: Απρίλιος 2012

Στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της φαίνεται να περνάει η Ευρωζώνη, καθώς η εμμένουσα κρίση δεν θα ήταν δυνατόν να μην προκαλέσει και ριζικές πολιτικές ανακατατάξεις. Μετά τις περσινές ιστορικές αλλαγές, οι οποίες έφεραν στο προσκήνιο κυβερνήσεις τεχνοκρατών και συνεργασιών, ένα νέο κύμα σαρώνει αυτή την εποχή τη Γηραιά Ήπειρο.

Την ίδια ώρα που οι αγορές εντείνουν τις πιέσεις προς το ευρώ, το ντόμινο της ύφεσης, μοιάζει να πλήττει διαδοχικά, μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τους υπόλοιπους εταίρους της Ευρωζώνης. Αφορμή για τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο ιστορικό παρόν είναι ο συγχρονισμός δύο κομβικών εκλογικών αναμετρήσεων, για τα δεδομένα της Ευρωζώνης. Αναφερόμαστε στις εκλογής σε Ελλάδα και Γαλλία και τις ανατρεπτικές συνέπειες που από όσο προβλέπεται θα επιφέρουν.

Η αμετροέπεια, η αλαζονεία και η εμμονή του σκληρού πυρήνα του ενιαίου νομίσματος στην πολιτική της λιτότητας εξωθεί τους λαούς της Ευρώπης σε ψόφο διαμαρτυρίες και ανατροπές του πολιτικού σκηνικού. Παράλληλα, οι κυβερνώντες την Ισπανία και την Ιταλία αντιμετωπίζουν καθολική αποδοκιμασία των οικονομικών μέτρων που επιβάλλουν στο εσωτερικό των χωρών τους.

Ραγδαίες εξελίξεις έρχονται στο προσκήνιο, με ορίζοντα τις γερμανικές εκλογής, κάποιες όμως εξ αυτών, ίσως πάρουν τέτοια τροπή, που τελικά τις προλάβουν. Η κρίση στην Ολλανδία, για παράδειγμα, ήταν μια εξέλιξη που θορύβησε πολλούς, γεγονός που δείχνει πως καμία χώρα δεν θα βγει αλώβητη από την ύφεση.