Δελτίο κρίσης: Δεκέμβριος 2011
Οι πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της κρίσης αποτελούν το αντικείμενο του τελευταίου δελτίου για το 2011 της ερευνητικής μονάδας Οικονομικής Κρίσης. Ανάμεσα στα άλλα, θα μας απασχολήσουν οι διαδοχικές υποβαθμίσεις, οι οποίες άλλοτε σαν απειλή και άλλοτε σαν γεγονός, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, αδιανόητο πριν μερικά χρόνια. Από τον τρόμο ενός δυστοπικού ευρωπαϊκού μέλλοντος, οι κυβερνήσεις ανταγωνίζονται στη βάση όλο και πιο σκληρών μέτρων λιτότητας. Η αβεβαιότητα που έχει αντικαταστήσει την αισιοδοξία του παρελθόντος έφτασε στο σημείο να αμφισβητεί την ικανότητα της ίδιας της Γερμανίας να αντεπεξέλθει των προκλήσεων και αυτό είχε αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού της.
Παράλληλα, με τις όσες δυσμενείς εξελίξεις, στο μέτωπο της οικονομίας, θα ασχοληθούμε και με τα πολιτικά τεκταινόμενα, τα οποία προκύπτουν σαν αντίκτυπο ή έστω σαν απάντηση των οικονομικών. Η πρόσφατη Σύνοδος θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τέτοια. Προ της απειλής κατάρρευσης της ευρωζώνης δραστηριοποιήθηκε, έστω και απελπιστικά καθυστερημένα η Επιτροπή, προτείνοντας μια Πράσινη Βίβλο.
Η Πράσινη Βίβλος κινείται στα πρότυπα της Λευκής Βίβλου του Delors, οι σκοποί της οποίας αντήχησαν για περισσότερο από μια δεκαετία σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Αποτυγχάνει, ωστόσο, να αναδείξει τη σημασία της ανάπτυξης, ως θα έπρεπε. Η απόπειρα αυτό εντάσσεται σε μια γενικότερη συζήτηση περί λύσεων, η οποία εξοπλίζει την φαρέτρα της Ευρώπης, με προτάσεις λιγότερο ή περισσότερο κατάλληλες. Δειλά, δειλά αρχίζει να κερδίζει έδαφος η λύση του Ευρωομολόγου. Μόνο, που τόσο η δομή, όσο και η λειτουργία του, εξακολουθούν να αποτελούν πεδίο πυρετωδών αντιγνωμιών.