Σειρά: Αναλύσεις
Αριθμός: 9
Εκδόθηκε: Νοέμβριος 2011

Συγγραφείς: Βαρουφάκης Γιάνης Κουτσοπέτρος Χρήστος Πατώκος Τάσος Τσερκέζης Λευτέρης

Δελτίο κρίσης: Νοέμβριος 2011

Στο παρόν δελτίο, το οποίο αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο της κρίσης, θα επικεντρωθούμε σε δυο βασικές θεματικές. Στο πρώτο μέρος θα αναλύσουμε το παίγνιο μεταξύ των αντιμαχόμενων συμφερόντων που βγήκαν στο προσκήνιο με αφορμή την κρίση, ενώ στο δεύτερο θα αναλύσουμε τις αποφάσεις που έλαβε η Σύνοδος των Βρυξελλών.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια προσπάθεια να βρούμε τα κίνητρα και τις επιδιώξεις των αντιπαρατιθέμενων συσχετισμών, θα αναλύσουμε τον ρόλο των τραπεζών, της γερμανικής κυβέρνησης και των επιμέρους πρωταγωνιστών της ευρωπαϊκής τραγωδίας, η οποία όπως θα φανεί αδίκως βαραίνει τον Νότο και αν δεν λυθεί με ρηξικέλευθες και αποφασιστικές πολιτικές πρωτοβουλίες θα οδηγήσει σε κατάρρευση της Ευρωζώνης, αργά ή γρήγορα.

Στη συνέχεια θα επικεντρωθούμε στη σύγκρουση που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, κατά την οποία έγινε η διαπραγμάτευση επί των συμφερόντων και θα αναλύσουμε τις αποφάσεις που πάρθηκαν οι οποίες ήταν επί της ουσίας τρείς: η επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, η διάσωση της Ελλάδας, η έγκαιρη αναχαίτιση του προβλήματος του δημοσίου χρέους στις χώρες του Νότου.